Ik heb mijn gerecht het liefst:

AMBASSADEUR VAN DE INDONESISCHE KEUKEN

Lonny Gerungan is de ambassadeur van de authentiek Indonesische keuken in Nederland en internationaal. Zijn hele leven staat in het teken van het doorgeven van de liefde en passie voor Indonesië en haar veelzijdige keuken.

BALI, INDONESIE

Lonny Gerungan wordt op 4 mei 1956 geboren in Denpasar als Marlon Gerungan. Denpasar is de hoofdstad van de provincie Bali, Indonesië. Vader John Gerungan is chefkok bij het Bali Hotel. Dit hotel staat jarenlang symbool voor de westerse welvaart en John Gerungan kookt voor internationale beroemdheden als prinses Juliana en prins Bernhard, Fred Astaire, Charlie Chaplin en Marlon Brando. Naar laatstgenoemde is Lonny vernoemd. In die tijd is het nog heel bijzonder dat er een Indonesische kok aan het roer staat in de keuken en mag koken voor vele buitenlandse gasten. De moeder van Lonny Gerungan, Antoinette Roemahlaiselan, experimenteert in die tijd met typische Balinese gerechten en begint na de dood van John Gerungan haar eigen restaurant.

LIEFDE VOOR KOKEN

De jeugd van Lonny Gerungan kenmerkt zich door welvaart. Samen met zijn broertjes en zusjes wordt Lonny omringd door luxe waar leeftijdgenootjes alleen maar van kunnen dromen. De liefde voor het koken vindt zijn oorsprong in de jeugd van Lonny. Als kleine jongen is Lonny al regelmatig in de keuken van zijn vader te vinden. De kookcarrière van Lonny Gerungan is dus eigenlijk begonnen in het Bali hotel in Denpasar. Ook zijn moeder vormt voor Lonny een groot voorbeeld. Zij is diegene die een grote invloed op Lonny heeft als hij jaren later zijn eigen restaurant opent.

AMSTERDAM

Op 21-jarige leeftijd vertrekt de avontuurlijke Lonny Gerungan naar Nederland waar hij logeert bij een nicht van zijn vader. In Amsterdam gaat Lonny op zoek naar een baan wat nog niet meevalt door de taalbarrière. Uiteindelijk vindt Lonny een baantje als afwasser bij een destijds befaamd Indonesisch restaurant in Amsterdam. Na acht jaar als afwasser te hebben gewerkt en de taal inmiddels geleerd te hebben, mag Lonny Gerungan zich zowel gastheer als bedrijfsleider noemen van het restaurant. In de tussentijd zijn ook Lonny’s moeder en jongste zusje in Nederland komen wonen. De moeder van Lonny Gerungan is een welkome werknemer bij het restaurant door haar grote kennis over de Indonesische keuken.

LONNY’S RESTAURANT

In 1986 opent de dan 30-jarige Lonny Gerungan zijn eerste eigen restaurant in Amsterdam, Lonny’s Restaurant. Dit restaurant met Indonesische specialiteiten wordt bijna vijftien jaar door Lonny gerund. Er worden tal van originele en authentieke gerechten geserveerd die qua smaak niet zijn aangepast aan de westerse smaak. De algehele sfeer wordt ook niet vergeten en het restaurant wordt door Lonny helemaal in Balinese sferen ingericht.

CULINAIRE TELEVISIEPROGRAMMA’S

Na bijna vijftien jaar een succesvolle ondernemer te zijn geweest, stopt Lonny Gerungan met het leiden van zijn restaurant. Reden hiervoor is dat hij zich steeds meer wil richten op zijn televisiecarrière. In 1997 presenteert Lonny zijn eerste culinaire programma voor de TROS, ‘ De Reistafel’. Inmiddels heeft Lonny zes series over de Indonesische keuken op zijn naam staan en daarnaast nog twee series over de keuken van het nabij gelegen Thailand. Sandra Masmeyer-Birsak is vanaf het begin van de televisiecarrière van Lonny Gerungan zijn vaste assistente. Sandra is geboren in België, maar haar roots zijn eveneens te vinden in Indonesië.

KOOKBOEKEN

Naast zijn televisieoptredens begint Lonny Gerungan met het schrijven van kookboeken. De focus van de kookboeken van Lonny ligt steeds op de Aziatische en Indonesische keuken. De kookboeken van Lonny nemen gretig aftrek bij de Nederlandse bevolking. De boeken zijn al genomineerd voor verschillende prijzen, zoals de ‘Wina Born Prijs’ en de ‘Gouden Garde’. Deze prijzen gaan naar de beste culinair-journalistieke producties. De fotografie van de kookboeken wordt verzorgd door de man van Lonny, Warren Bright. Sinds 2007 is er een kookboek in het Engels verschenen en verkoopt Lonny Gerungan dus ook buiten de landsgrenzen van Nederland.

ZANGCARRIERE

Naast de liefde voor het koken is Lonny Gerungan ook een getalenteerde zanger. Er zijn inmiddels verschillende cd’s verschenen waarop Lonny is te horen. Bij het zingen werkt Lonny onder andere samen met Justine Pelmelay en Sandra Masmeyer-Birsak. Samen met Sandra treedt Lonny Gerungan nog regelmatig op.

EVENEMENTEN

Tegenwoordig geeft Lonny Gerungan tal van culinaire workshops, masterclasses en demonstraties. Deze evenementen vormen een ideale gelegenheid om kennis te maken met de Aziatische keuken. Bovendien kunnen de workshops van Lonny dienen als een ideaal moment om te werken aan teambuilding.

Producten