Romige kokosrijst, kruidige kip en een frisse atjar. Heerlijk hoe deze smaken met elkaar combineren!
Voor de saté
Kokosrijst
Snelle atjar
Garnering
Neem wat te drinken en relax, we gaan heerlijk Indonesisch koken!
Stap 1: Kook de kokosmelk met 350 ml water en zout in een afgesloten pan voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Stap 2: Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en de winterpeen in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom de rijstazijn met 1 tl limoensap en suiker. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Stap 3: Meng het gehakt met de kruidenpasta, geraspte kokos, een deel van fijngesneden koriander en een snufje zout. Halveer de stengels citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 6 delen (2 per persoon) en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.
Stap 4: Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de citroengras kipsaté in 6 – 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en laat nog 8 – 10 garen.
Stap 5: Serveer de citroengras kipsaté met de kokosrijst en de snelle atjar. Garneer met de overige gesneden koriander, limoenpartjes en krupuk.
Selamat makan!